Verantwoord vlees eten bij MCAS

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Verantwoord vlees eten bij MCAS

Bij MCAS zijn er darmproblemen, de goede beschermende darmflora is sterk verlaagd en vaak is er een lekke darm. Dit artikel behandeld het eten van vlees, waarom zou je het doen en hoe doe je dit verantwoord?

Vlees eten is tegenwoordig bijna een politieke statement. De overheid richt zich vandaag de dag op het promoten van plantaardige voeding. Een deel van de artsen schaart zich achter deze overheid en hun ideeën, maar er is ook een grote groep artsen die overtuigd zijn van het nut van het ketogeen dieet waarbij veel vlees wordt gegeten. Voor het carnivoor dieet is er minder aanhang omdat het een nogal extreem dieet is waarvoor je motivatie groot moet zijn om het vol te houden, wel blijkt uit de ervaringen van de mensen die het dieet volgen, dat veel ziekten en ontstekingen verdwijnen. 

Een aangetast of ziek lichaam heeft extra eiwitten nodig heeft voor herstel. De eiwitten die het makkelijkste door het lichaam opgenomen worden en die de beste samenstelling hebben, zijn dierlijke eiwitten. Daarnaast is het belangrijk te weten dat plantaardige eiwitten darmklachten erger kunnen maken. 

Bonen, linzen en granen bevatten veel anti nutriënten die zorgen voor een verminderde opname van voedingsstoffen, daarnaast bevatten zij eiwitten (gluten, lectines) die de darmwand irriteren en zo een lekke darm veroorzaken waardoor pseudo allergische of allergische reacties ontstaan. Een oplossing zou zijn om alle granen en granen eerst te kiemen, maar in de praktijk gebeurt dit vaak dit omdat het veel extra tijd en planning vergt.

Fytonutriënten vormen problemen bij MCAS

Veel fruitsoorten bevatten veel salicylzuur, ook wel salicylaten genoemd. Dit zijn ontstekingsremmende stoffen, maar een teveel leveren ze klachten op. Ebook – Ontgiften van Oxalaat en Salicylaat

Bovendien hebben veel mensen met MCAS problemen met fytonutriënten  in groenten en  fruit: salicylaat, oxalaat, benzoaat, nitraat, zwavel, thiol en exorfinen kunnen de oorzaak zijn van veel klachten. Zolang deze niet zijn herkend kun je jarenlang doorlopen met klachten door het eten van plantaardige voeding.

Bij dierlijke producten zie je veel minder klachten. Alleen lactose (melksuiker) en caseïne(melkeiwit) kunnen intolerantie of allergie opwekken als de darmgezondheid verminderd is. Als vlees eten en andere dierlijke producten een reactie oproepen is dit vaak het gevolg van een gevoeligheid voor biogene aminen die ontstaan bij langere rijping en fermentatie. Verse dierlijke eiwitten van goede kwaliteit veroorzaken zelf geen gezondheidsklachten.

Snelle koolhydraten en suikers zijn plantaardige producten en een grote oorzaak veel gezondheids problemen. Door teveel bewerkte granen (witmeel producten als brood, pasta, koekjes etc), suiker (verstopt in heel veel bewerkte voeding), kunnen slechte bacteriën, schimmels en parasieten de darmflora sterk aantasten waardoor er een lekke darm ontstaat. 

Verstoorde hormoonbalans door soja

Door het gebruik van soja (sojamelk, soja vla, soja yoghurt, soja in goedkoop vlees (koeien in de bio-industrie worden vaak gevoerd met soja en granen), soja halvarine en margarine) verstoort de hormoonbalans, er is dan een groot overschot aan oestrogeen en een tekort aan progesteron. Alleen gefermenteerde soja producten zijn geschikt, maar worden door  patiënten met MCAS niet getolereerd. 

Door de disbalans in steroïde hormonen is er in het lichaam een chronische stress situatie en moeten de bijnieren overuren draaien om cortisol te maken zodat stress verlaagd kan worden en extra aldosteron om de mineralenbalans in het hele lichaam te herstellen die aangetast is door de suiker en koolhydraat consumptie. 

Als deze crisissituatie aanhoudt kunnen er uiteindelijk ontstekingen en immunologische problemen ontstaan waardoor het lichaam hypergevoelig wordt voor biogene aminen, zoals bijvoorbeeld histamine en tyramine. 

MCAS komt vooral veel voor onder vrouwen vanwege de verstoorde hormoonbalans.

Lees in het e-book alles over het herstellen van Oestrogeendominantie bij MCAS en de overgang.

Om te kunnen herstellen moet je dus als eerste de plantaardige bronnen verwijderen die het lichaam uit balans brengen. Geen granen, bonen en suikers meer, zodat het lichaam tot rust kan komen. Ook alle groenten en fruit die bij kunnen dragen aan immunologische reacties worden vermeden. Daarnaast verhoog je het dierlijke eiwit gehalte zodat er genoeg bouwstenen zijn om te kunnen herstellen.  Je zult dan waarschijnlijk meer vlees eten dan voorheen Hoe je dan aan je voedingsstoffen komt bespreek ik verderop. 

Plantaardige eiwitbronnen

De overheid stimuleert het gebruik van plantaardige eiwitbronnen om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Hierdoor gaan steeds meer mensen granen, bonen en veel fruit eten. De landbouwsector groeit, wist je dat 20% van alle CO2 uitstoot op de wereld ontstaat door het omploegen van landerijen? (dus los van het verbouwen zelf) en dan hebben we het nog niet eens gehad over de ecologische ramp die zich voltrekt waarbij diersoorten dreigen uit te sterven door monocultuur. De agrosector is wel al bezig met het ontwikkelen van nieuwe minder belastende manieren van landbouw, maar men is er nog lang niet. 

De claim dat de huidige mens helemaal geen vlees nodig zou hebben en alle eiwitten ook uit plantaardige bronnen gehaald kunnen worden is waar, maar alleen onder de beste lichamelijke omstandigheden en het is bij langdurig plantaardig eten noodzakelijk om B12 te suppleren. 

Als je een gezond lichaam hebt zonder ontstekingen, zonder zware metalen belasting(kwik, aluminium, lood e.a.), met een gezonde darmflora, met een goed gereguleerde bloedsuikerspiegel is er opzich geen probleem met een plantaardig dieet.

Iemand die al jaren gezond eet en nooit teveel gesnoept heeft en zich niet tegoed deed aan veel te veel witte pasta, pizza en patat en van jongs af aan voldoende heeft bewogen in het leven, zal waarschijnlijk geen darmklachten hebben en kan plantaardige voeding redelijk goed verwerken. Ik zeg redelijk, omdat plantaardige voeding altijd moeilijker te verwerken is dan dierlijke voeding. 

Koolhydraten en beweging

Daarbij moet je dan ook van nature een goede koolhydraatverbrander zijn. Dit zijn lang niet alle mensen. De oermens leefde meer op eiwitten en onze genen zijn nog niet zo ver geëvolueerd als ons brein zou willen. Dus veel koolhydraten en suikers geven voor de meeste mensen nog problemen waardoor er bloedsuiker en insuline problemen kunnen ontstaan, zeker als er niet genoeg bewogen wordt.

Steeds meer chronische en ernstige ziekten worden in verband gebracht met insulineresistentie en een te hoge bloedsuikerspiegel. Diabetes 1 en vooral 2 stijgen dramatisch, veel meer mensen dan we nu weten hebben insulineresistentie, één op de drie mensen krijgen kanker. Men denkt dat rond 2050 50% van de mensen een allergie of voedselintolerantie heeft, die intolerantie of allergie is heel vaak voor plantaardige proteïnen.

Wij zijn geen Übermenschen

Daarbij is het belangrijk te weten dat we mentaal dan wel zover geëvolueerd zijn dat we verstandige keuzes voor het milieu kunnen maken (wat dit dan is laten we in het midden), maar onze lichamen zijn nog niet zover geëvolueerd. Bovendien zorgt de huidige leefstijl van veel mensen, te weinig beweging en veel bewerkte voeding, suikers en chemische toevoegingen voor een verzwakt lichaam. 

Het verbeteren van de leefstijl met daarbij verse voedingsmiddelen kan veel verbetering brengen, maar als je chronisch ziek bent, je immuunsysteem ontregeld is, je hormonen uit balans en je psychische klachten hebt is het niet voldoende. 

Slanker en fitter voelen is voor veel mensen vaak het doel, waarbij  het verminderen van medicatie geheel over het hoofd wordt gezien. Als je je goed voelt, hoef je niet perse anders te eten en met goed bedoel ik niet je goed voelen als gevolg van een rits aan medicatie. Een gezond lichaam heeft geen medicatie en geen supplementen nodig. Een gezond lichaam  heeft voldoende energie om zowel ziekte aan te pakken, je dagelijks van energie te voorzien om heel de dag actief te zijn en zorgt daarnaast voor een gezonde mentale balans. Een gezond lichaam heeft niet allemaal kleine ongemakken, een gezond lichaam heeft geen overgangsklachten.

Vlees eten en het milieu

OK, meer dierlijke producten dus: vlees, gevogelte, eieren (of alleen eigeel indien mogelijk) en zuivel (indien mogelijk). Orgaanvlees zou ideaal zijn, maar deze bevatten veel histamine en kunnen MCAS niet gebruikt worden. 

En dan komt bij de meeste mensen het dilemma…het milieu. We hebben geleerd dat als je het milieu wilt helpen je minder of geen vlees zou moeten eten omdat vlees zorgt voor methaangassen en meer CO2. Daarnaast zou voor de productie van vlees veel meer water nodig zijn dan voor de productie van groenten. 

CO2 door monocultuur of door koeien?

Deze redenen gaan op voor de productie van vlees en kip en zuivel uit de bio industrie waar de dieren gevoerd worden met soja en maïs. Het verbouwen van de planten kost ontzettend veel water en de grond raakt uitgeput. Deze éénjarige producten veroorzaken de grote klimaatvoetafdruk. Om deze producten te telen is er zware grondbewerking nodig,  dit verwijdert de bovenste laag grond en doodt bacteriën die koolstof uit de lucht kunnen halen.  De stijging van CO2 is dus deels ontstaan door de landerijen vol soja en maïs. 

De machines die grond omploegen, bemesten en besproeien met insecticiden en  de insecticiden zelf hebben allemaal een enorme CO2-voetafdruk. En dan moeten de producten ook nog eens vervoerd worden, dit is de grootste CO2-voetafdruk. Het water wat van de maïs en soja velden afkomt is vergiftigd door pesticiden, dit veroorzaakt sterfte voor vissen in de rivieren, maar ook mensen krijgen dit binnen.

De grootschalige landbouw doodt meer dieren per hectare (of hectaren als je wilt) dan mensen eten. 

Doordat er zoveel velden vol geplant worden met voeding voor de dieren in de bio-industrie, hebben de dieren zelf haast geen ruimte meer om te leven, ze staan opgepropt in stallen. 

En dan hebben we het nog niet gehad over verlies van maïs en soja waarvan zo’n 40% wegrot, ieder jaar weer. Willen we het milieu helpen dan zullen we de landbouw processen als eerste aan moeten pakken. 

Wel vlees eten door betere productie?

Wil je vlees produceren en het milieu verbeteren dan kan dat met ecologische regeneratieve veeteelt. Hier kunnen de dieren door de velden dwalen om de grond te vertrappen en te bemesten en alleen voor mensen vegetatie te laten groeien.  Door het vertrappen van de aarde kan CO2 in de aardlaag opgeslagen worden en ontstaat er geen CO2 problemen doordat koeien op het land staan. 

Als koeien mogen grazen, gevogelte mogen scharrelen en insecten eten en varkens wat ze ook vinden mochten te eten, zou de grond gezond zijn.  

Als we er voor kunnen zorgen dat alle velden waar nu soja en maïs opstaat gevuld worden met koeien en alleen groenten voor menselijke consumptie die met regeneratieve landbouw wordt geteeld krijgt de bodem een kans krijgt om te herstellen.

Een voorbeeld van hoe veganisme de ecologie verstoord

Ik hoorde van een kennis in het vak een verhaal over een vegan gezin waarvan ik de bron helaas niet kan vinden, dat het gezin een mooi land had waar ze groenten verbouwden. Ze genoten van de vogels, de kreek, de bloemen, de schoonheid van het buitenleven. Totdat ze de koeien die op hun land stonden weg deden: ze aten geen vlees of zuivel en hadden geen zin om de koeien te onderhouden.  

Het jaar na het verwijderen van de koeien, begon het land af te sterven, de planten wilden niet goed groeien. Een paar jaar later verdwenen ook de vogels en de insecten, er waren geen vlinders meer en de aarde was uitgedroogd, zelf de kreek droogde op.

Toen beseften ze dat de koeien een doel hadden. 

Ze verhuren nu elk jaar de grond aan boeren in de buurt om koeien te weiden en de grond is weer gezond geworden. Ik denk dat zelfs veganisten de toegevoegde waarde van vee kunnen waarderen.

Willen we de grond weer gezond maken, dan moet het vee dus de stallen uit en het land op. 

Hierdoor herstelt de grond, de CO2 uitstoot vermindert aanzienlijk. De methaangassen die koeien uitstoten zijn niets vergeleken bij de productie vervuiling van de bio industrie, bovendien absorbeert gezonde grond ook de methaan in de ontlasting waardoor het niet opstijgt. In Australië werkt men al met dit principe en de uitstoot is daar al met 40% verminderd.*

Wil je het milieu helpen, koop dan goed vlees in plaats van goedkoop vlees. Je helpt daarmee ook nog eens jezelf, goed vlees is veel beter voor je gezondheid. Supermarkt vlees is niet alleen slecht voor het milieu maar de dieren worden gevoed met soja en granen waardoor de vetzuursamenstelling niet gezond is. Bovendien krijgen de antibiotica en hormonen toegediend en jij krijgt dit mee in het vlees. 

Als we met zijn allen plantaardig zouden gaan eten, zouden de graslanden afsterven, de insecten en vogels verdwijnen en zou het hele ecosysteem plat komen te liggen. We hebben dieren nodig om ons land gezond te houden. Alles draait om evenwicht.

Ecologische vleesproductie:

1) Het eindresultaat van een essentieel en tijdloos ecologisch proces (de biologische afbraak van vegetatie die de grond voedt en dood gras verwijdert waardoor nieuwe vegetatie kan groeien).

2) Ondersteunt de manier waarop land over de hele wereld wordt beheerd of verkeerd beheerd.

Een goede biologische boer of verweider is constant bezig om de natuur waar de dieren grazen te optimaliseren. Het land wordt bestudeerd, er wordt gekeken hoe het water erover stroomt en welke grassen waar groeien.  Waar ooit bomen stonden worden weer bomen geplant. De dieren worden steeds verplaatst zodat verwaarloosde stukken land kunnen herstellen. Vogelnesten worden beschermd, gebieden die moeten herstellen worden met rust gelaten, ook als dat daardoor de inkomsten verminderen.

Deze boeren hebben het alles behalve makkelijk, maar omdat ze de waarde en noodzaak van dit proces zien, gaan zij door en hopelijk zullen steeds meer veehouders en boeren dit in gaan zien. Als het grazen goed wordt beheerd kan grond snel herstellen 

Hoe eet je verantwoord vlees en dierlijke eiwitten?

Het is dus belangrijk dat het hele verhaal verteld wordt en dat ingezien wordt dat de dieren zelf niet het probleem zijn, ook niet in grotere getale, het probleem is de manier waarmee er nu mee omgegaan wordt. Als je simpelweg zegt: “Eet minder vlees”, dan mis je de kans om de ecosystemen te voeden én missen mensen een belangrijke bron van eiwitten. 

Vraag een vegetariër of vegan of ze vlees nu echt helemaal niet missen en de meeste zullen zeggen dat ze dat ze dat wel doen, maar dat ze de signalen van hun lichaam negeren vanwege het dierenwelzijn en het milieu. Er zijn ook mensen die geen vlees eten omdat dit hen tegenstaat, dit kan ontstaan als er een te hoog vrij kopergehalte (toxisch) in het lichaam is. Het lichaam kan dan vlees moeilijk verteren en het verlangen in vlees verdwijnt. Dit is een teken van toxiciteit in het lichaam, vaak zijn er ook andere klachten aanwezig. Kopertoxiciteit komt veel voor bij MCAS.

Tips als je vlees wilt eten

We zullen altijd trek in eiwitten hebben, simpelweg omdat ons lichaam niet zonder kan. Als je vlees wilt eten volg dan de volgende tips:

  • Koop vlees van mensen wiens handen je kunt schudden en waar je de boerderij kunt bezoeken. Ga eens langs of kijk online, er is ruime keuze in verschillende boeren die pakketten of losse verkoop online aanbieden.
  • Eet zoveel als je je kunt veroorloven omdat dit product afkomstig is van uitgebreide productiesystemen die honderden en duizenden hectaren beïnvloeden.  Door je eiwitten te kopen op plaatsen waar je verantwoording voor kunt afleggen, kun je meehelpen de weiden te verbeteren. Deze weiden zijn ook de leefomgeving voor vossen, dassen en uilen. Koeien die in hun eigen omgeving zijn grootgebracht, verslaan elke dag een bonenveld als ecologische bron van eiwitten. (Koeien voeden de aarde, bonenteelt put het uit).

Dit soort vlees is niet goedkoop – maar wel goedkoper dan de bewerkte vegetarische producten waarin vaak vulmiddelen zitten die schadelijk zijn voor de gezondheid  en waarvan de verpakkingen en het productieproces echt niet goed zijn voor het milieu . (Alleen het vlees van Schotse hooglanders is wel duurder) 

Het kan zijn dat je het anders waardeert en het niet meer als vanzelfsprekend beschouwt.  Het eindresultaat kan heel goed zijn dat er in het algemeen veel minder vlees wordt geconsumeerd, althans voor een tijdje.  Maar de hoeveelheid maakt niet uit – het gaat erom wat dat dier deed in zijn leven op aarde. 

En bedenk ook hoeveel geld je uitgeeft aan supplementen die je niet meer nodig hebt als je je lichaam heelt met het nuttigen van meer dierlijke producten.

Nog een laatste opmerking: Herstellen doe je het beste en snelste met dierlijke producten, is je lichaam weer helemaal schoon en gezond, dan kun je als je dat wil meer plantaardige producten herintroduceren.

Prijsvergelijk biologisch vlees en vegetarische producten 1-11-2022. In 2020 waren vegetarisch producten duidelijk vele malen duurder. Nu zijn de rollen omgedraaid, goede kwaliteit biologisch vlees kost iets meer dan fabrieksproducten vol additieven. 
1 kilo bio rundergehakt €15,591 kilo Beyond meat mince€13,30
1 kilo biologisch kippendijfilet€29,001 kilo Kipstuckjes Vegetarische Slager€28,35
1 kilo verse runderworst€20,98Garden Gourmet Rookworst€16,45
Prijzen: biologisch via puurvlees.nl, vegetarisch via AH.nl
Dit artikel is geschreven vanuit de visie van de schrijver. Het is bedoeld ter informatie en is geen medisch advies.
Ga voor medisch advies naar uw (huis)arts. Lisa Goudzwaard is ervaringsdeskundige MCAS en wil mensen helpen hun lichaam en geest te begrijpen en hun zelfhelend vermogen, mentaal en lichamelijk te vergroten. Over Lisa Goudzwaard.

https://www.ft.com/content/79c2aa16-35f1-11e9-bb0c-42459962a812

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308521X17310338

https://civileats.com/2018/01/26/eat-less-meat-ignores-the-role-of-animals-in-the-ecosystem/

https://sustainablefoodtrust.org/articles/grass-fed-nation/

https://jppuurvlees.nl/

https://www.ah.nl/

Inhoudsopgave