Vlees en histamine
Een proteïne rijk dieet helpt om een lekke darm te verhelpen door o.a. het aantal Akkermansia Muciniphila bacteriën te verhogen. Het nuttigen van vlees draagt zo bij aan herstel van de darmgezondheid en dus bij histamine intolerantie en MCAS.
Niet iedereen kan vlees verdragen. Als de spijsvertering verstoord is en er te weinig spijsverteringsenzymen, in dit geval protease zijn, kunnen de proteïnen niet goed tot aminozuren worden afgebroken. Hierdoor kan een lekke darm ontstaan. Wil je beginnen met vlees of meer vlees eten, gebruik dan altijd een enzympreparaat met protease. Serrapeptase wordt veel gebruikt omdat deze ook ontstekingsremmend werkt. Histamine is een ontsteking bevorderende stof.
Protease wordt geproduceerd in de maag en alvleesklier. Als er een probleem is met een tekort of teveel aan maagzuur en/of een niet goed functionerende alvleesklier, kan de aanmaak van proteasen verstoord zijn.
Een andere reden waarom vlees niet goed verteerd kan worden is een te hoog vrij kopergehalte. Dit zie je vooral bij vrouwen omdat een te hoog oestrogeengehalte (oestrogeendominantie) het vrije koper verhoogd. Eet je daarnaast ook nog vegetarische of vegan, dan krijg je meer koper binnen omdat granen en noten en peulvruchten veel koper bevatten. Je krijgt minder taurine binnen omdat je geen vlees eet en juist taurine is nodig om koper te binden. Eet je vegetarisch dan kun een taurine supplement gebruiken om een kopertoxiciteit te voorkomen of te verhelpen.
Welke vlees bevat histamine?
In het algemeen is het zo dat het vlees van een net geslacht dier geen histamine bevat. Zodra vlees bewerkt en verwerkt wordt ontstaat er histamine doordat er bacteriën bij het vlees kunnen komen die het rottingsproces initieren waardoor biogene aminen ontstaan. Wil je gehakt kopen, dan kun je dit het beste bij de slager vers laten draaien. Het vlees bevat dan minder histamine.
Rijping van vlees verhoogt histamine
Hoe ouder het vlees hoe meer histamine deze bevat. Koop je rundvlees bij een goeie hippe slager, dan is het rundvlees waarschijnlijk een maand of langer gerijpt. Erg lekker en mals, maar boordevol histamine en andere biogene aminen. Rundvlees uit de supermarkt is vaak niet gerijpt. Rundvlees bij een halalslager ook niet. Het vlees is dan meestal 6-7 dagen gerijpt. Vaak ook korter. Dat is goedkoper voor de producent. In het geval van histamine is het snelle verwerkingsproces nu een voordeel.
Lamsvlees wordt net als rundvlees gerijpt. Het beste is om deze bij een halalslager te kopen. Al zijn de lammeren hier vaak wel ouder als ze geslacht worden en is de smaak intenser.
Vers of verwerkt varkensvlees bevat veel adrenaline, spermidine en spermine, maar weinig noradrenaline, putrescine, histamine, cadaverine en tyramine.
Welke bacterien verhogen biogene aminen in vlees?
- Enterobacteria spp. Grote hoeveelheden cadaverine in rundvlees wordt geassocieerd met een besmetting van Enterobacteria spp.
- Lactobacillen- melkzuurbacteriën Een hoge tyramine productie in worsten (100 mg-kg) wordt geassocieerd met een besmetting met melkzuurbacteriën. De biogene aminen in gefermenteerde worsten kunnen uit besmet rauw materiaal komen of van de fermentatie zelf.
- Carnobacterium divergens is verantwoordelijk voor de tyramine productie in vacuüm-verpakt vlees,
- Enterobacteria spp. of Pseudomonas spp. zijn verantwoordelijk voor de formatie van putrescine en cadaverine.
Kip en kalkoen
Bevatten het minste biogene aminen en zijn het meest veilig.
Wild: eend, gans, fazant, hert
Wild staat op de meeste histamine lijsten als zijnde hoog histamine en dus vermijden, maar uit onderzoek naar biogene aminen in wild zag men dat fazant na 7 dagen niet veel histamine vormt (5 mg per kilo), haas bevatte deze hoeveelheid pas na 21 dagen. Van de andere diersoorten vond ik geen gegevens.
Disclaimer
Dit artikel is geschreven vanuit de visie van de schrijver. Het is bedoeld ter informatie en is geen medisch advies. Ga voor medisch advies naar uw (huis)arts. Lisa Goudzwaard is ervaringsdeskundige MCAS en wil mensen helpen hun lichaam en geest te begrijpen en hun zelfhelend vermogen, mentaal en lichamelijk te vergroten.