Schimmel arm dieet

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Schimmel arm dieet

Een schimmelarm dieet is een specifiek dieet die kan helpen bij het herstel van schimmelziekte.  Er is voedsel om te vermijden en voeding wat het herstel ondersteunt.

Wat is het schimmel arme dieet?

Het schimmelarme dieet wordt gebruikt bij de behandeling van schimmelziekte en die je blootstelling aan schimmels en mycotoxinen in voedsel vermindert, waardoor je totale lichaamsbelasting van deze schadelijke stoffen wordt verminderd.

Het schimmelarme dieet richt zich op de volgende principes:

  • Verwijder voedsel dat vaak besmet is met schimmels en mycotoxinen
  • Verwijder voedsel dat schimmelgroei in het lichaam voedt.
  • Ondersteun de ontgiftingsroutes van het lichaam, zodat het mycotoxinen kan elimineren.
  • Verminder door schimmel veroorzaakte ontstekingen in het lichaam.

Door deze mechanismen kan het schimmelarme dieet de symptomen van schimmelziekte verminderen en een sterke basis vormen voor het herstel van schimmelziekte.

Te vermijden voedingsmiddelen bij het schimmelarme dieet

Laten we beginnen met het bedekken van de voedingsmiddelen die u moet vermijden op het schimmelarme dieet.

Vermijd voedingsmiddelen die vaak schimmel en mycotoxinen bevatten

Eerst en vooral moet je voedsel vermijden dat vaak besmet is met schimmels en mycotoxinen.

Sommige zorgverleners beweren dat van voedsel afgeleide schimmels en mycotoxinen gemakkelijk door het lichaam worden uitgescheiden en daarom geen gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Onderzoek wijst echter uit dat zelfs een lage blootstelling aan mycotoxinen (op niveaus die doorgaans via voedsel voorkomen) het darmmicrobioom nadelig kan veranderen en een lekkende darm kan bevorderen.

Een ongezonde darm is op zijn beurt minder goed in staat om schimmels en mycotoxinen te ontgiften. Deze bevindingen suggereren dat het verminderen van de orale inname van mycotoxinen via voedsel een betere darmgezondheid kan bevorderen en op zijn beurt een verbeterd vermogen om schimmels en mycotoxinen te ontgiften.

Met andere woorden, terwijl accidentele inname van hoge doses mycotoxinen via besmet voedsel acute toxiciteit kan veroorzaken, kan langdurige blootstelling aan lage doses mycotoxinen via besmet voedsel ook onze gezondheid schaden.

Bepaalde voedingsmiddelen zijn vatbaarder dan andere voor schimmelgroei en ophoping van mycotoxinen. Deze voedingsmiddelen omvatten:

Granen: De meeste granen zijn verontreinigd met schimmels en mycotoxinen, waaronder tarwe, rogge, gerst, maïs, haver en rijst. Het schimmelarme dieet is dus een graanvrij dieet. Dit betekent dat voedingsmiddelen gemaakt van meel op basis van granen, zoals brood, pasta en ontbijtgranen, ook moeten worden vermeden.

Gefermenteerd en gezouten voedsel: Bij het fermenteren en uitharden van voedsel is vaak opzettelijk schimmel betrokken of resulteert het onbedoeld in schimmelbesmetting van het eindproduct. Vermijd gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, azijn, sojasaus, yoghurt, kefir en kaas op het schimmelarme dieet. Idealiter zou je ook gezouten vlees zoals salami moeten vermijden.

Conventioneel vlees en zuivelproducten van graangevoerde dieren: Dieren die veel beschimmelde granen eten, hebben mycotoxinen in hun lichaam. Deze metabolieten van mycotoxinen kunnen in hun vlees en melk terechtkomen. Wanneer we hun vlees en zuivel eten, kunnen de mycotoxinen bijdragen aan onze totale lichaamsbelasting van mycotoxinen. 

Pinda’s en pindakaas: Pinda’s zijn vaak besmet met de schimmel Aspergillus, die aflatoxine maakt, een type mycotoxine dat verband houdt met levertoxiciteit en DNA-schade, naast andere nadelige gezondheidseffecten.

Alcohol: Bepaalde alcoholische dranken, zoals wijn, bier, cider en kombucha, kunnen besmet zijn met schimmels en mycotoxinen.  Alcoholgebruik kan ook de oxida verhogen

stress en schade aan de darm, twee effecten die we echt niet nodig hebben als we al te maken hebben met een ontstekingsziekte zoals schimmelziekte.

Koffie: Koffiebonen zijn vaak besmet met Aspergillus- en Penicillium-schimmels en de bijbehorende mycotoxinen, zoals de mycotoxine ochratoxine A. Als je een koffiedrinker bent, raad ik je ten zeerste aan om een koffie met een laag schimmelgehalte te kiezen , zoals Purity Coffee.

Belangrijk is dat blootstelling aan mycotoxinen in voedsel niet alleen een fenomeen is in hete, vochtige ontwikkelingslanden. In ontwikkelde landen is ook een aanzienlijke blootstelling aan op voedsel gebaseerde mycotoxinen vastgesteld. Er zijn bijvoorbeeld zelfs hoge niveaus van mycotoxinen aangetroffen in sterk gereguleerde babyvoedingsproducten in ontwikkelde landen. 

En 25% van de voeding wereldwijd is besmet met mycotoxinen.

Vermijd voedingsmiddelen die schimmel in het lichaam voeden

Mensen die zijn blootgesteld aan schimmelsporen in een door water beschadigd gebouw, kunnen mogelijk schimmelkolonisatie in hun lichaam ervaren, vooral in de darmen. Schimmelkolonisatie in de darm kan een opgeblazen gevoel en andere gastro-intestinale symptomen veroorzaken.

Om te voorkomen dat schimmelgroei in de darmen wordt aangewakkerd, is het van cruciaal belang om je inname van enkelvoudige koolhydraten te beperken. Schimmel is een schimmel en schimmels voeden zich graag met enkelvoudige koolhydraten, waaronder voedingsmiddelen op basis van zetmeel en toegevoegde suikers.

Eenvoudige koolhydraten die de groei van schimmels in het lichaam kunnen voeden en dus moeten worden vermeden, zijn onder andere:

  • Toegevoegde suikers, waaronder rietsuiker, bruine suiker, dadelsuiker, rijstsiroop, bruine rijstsiroop en agave nectar. Ik verwijs naar deze zoetstoffen als “toegevoegde suikers” omdat ze meestal aan voedingsmiddelen worden toegevoegd. Je moet ook uw inname van natuurlijke zoetstoffen, waaronder honing en ahornsiroop, strikt beperken; het zijn tenslotte nog steeds suikers!
  • Voedsel gemaakt met geraffineerde suiker, waaronder snoep, desserts en zelfs veel ‘gezond voedsel’, zoals met suiker gezoete ontbijtgranen en energierepen.
  • Gedroogd fruit. Gedroogd fruit is “het snoepje van de natuur”; het bevat veel suikers die gemakkelijk schimmel micro-organismen, zoals schimmels, in de darm kunnen voeden.
  • Suikerrijk vers fruit zoals mango, dadels en druiven.
  • Voedsel gemaakt met meel op basis van granen, inclusief brood, pasta en ontbijtgranen.
  • Witte aardappelen. Hoewel witte aardappelen overigens een gezond geheel voedsel zijn, heb ik ontdekt dat ze een trigger kunnen zijn voor mensen met schimmelziekte en vermoedelijke schimmelkolonisatie in de darmen, vermoedelijk vanwege hun hoge zetmeelgehalte.

Overweeg om schimmel-kruisreactieve voedingsmiddelen te vermijden

Sommige mensen met schimmelziekte reageren kruislings op voedsel dat gist bevat. Gist deelt enkele structurele overeenkomsten met schimmels; als uw immuunsysteem al op schimmel reageert, kan het “in de war raken” en ook op gist reageren.

Voedingsmiddelen die gist bevatten, zoals brood, en voedingsgist kunnen het beste worden vermeden als je vermoedt dat je gevoelig bent voor gist. Zorg ervoor dat je de ingrediënten etiketten zorgvuldig leest om op gist te letten.

In mijn ervaring reageren sommige mensen met schimmelziekte kruislings op paddenstoelen en zouden ze paddenstoelen uit hun dieet moeten verwijderen. Dit geldt echter niet voor iedereen met schimmelziekte, dus luister naar je lichaam.

Voedsel om te eten op het schimmel arme dieet

Het schimmelarme dieet gaat niet alleen over het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen. Door specifieke ontstekingsremmende, voedzame voedingsmiddelen op te nemen in uw schimmelarme dieet, kunt je je  lichaam beter uitrusten om te ontgiften en te genezen van schimmelziekte.

Hier zijn de voedingsmiddelen waarop je je moet concentreren bij het eten van het schimmelarme dieet:

Eet met gras gevoederd, grasland, biologisch en in het wild gevangen dierlijk voedsel. 

  • Vlees, gevogelte, eieren en vis van grasgevoerde, biologische en in het wild gevangen bronnen vormen een cruciaal onderdeel van het schimmelarme dieet. Met gras gevoerde dieren, dieren in de wei en in het wild gevangen dieren krijgen meestal geen granen, wat betekent dat ze waarschijnlijk veel minder mycotoxinen consumeren dan hun met graan gevoerde tegenhangers.
  • Je lichaam heeft aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) uit dierlijke eiwitten nodig om glutathion te maken, een cruciale antioxidant die betrokken is bij het ontgiften van schimmels. Glutathion bestaat uit drie aminozuren: cysteïne, glutamine en glycine. Met name glutamine en glycine worden in de meest significante hoeveelheden aangetroffen in dierlijk voedsel, met name collageenrijk dierlijk voedsel zoals bottenbouillon. De pesticide glyfosaat breekt glycine af, dus gebruik biologische groenten en fruit. 

Ik raad aan om minstens 3 keer per dag een portie proteïne te eten ter grootte van je handpalm om je lichaam van voldoende proteïne te voorzien voor ontgifting. Natuurlijk zijn de individuele eiwitbehoeften zeer variabel. Een voedingsdeskundige kan u helpen bij het bepalen van de optimale eiwitinname voor uw lichaam op basis van uw unieke gezondheidsbehoeften.

Eet Veel Kleurrijke Groenten

Groenten leveren voedingsvezels, die kunnen helpen mycotoxinen in de darm voorzichtig te binden en ze via je ontlasting uit je lichaam te leiden. Groenten bevatten ook vitamines, mineralen en fytonutriënten die ontstekingen verminderen en ontgifting ondersteunen.

Voorbeelden van groenten die prioriteit moeten krijgen bij het schimmelarme dieet zijn bieten, artisjok, asperges, radijs, broccoli, komkommer en donkere bladgroenten zoals boerenkool, spinazie, boerenkool, rucola. 

Consumeer minstens drie, maar idealiter dichter bij zes porties groenten per dag, een portie is een kop vol.  Kook groenten, indien nodig, om de verteerbaarheid te verbeteren.

Bottenbouillon drinken

Ik raad ten zeerste aan om bottenbouillon op te nemen in je schimmelarme dieet. Bottenbouillon bevat aminozuren die het darmherstel ondersteunen. Schimmels en mycotoxinen kunnen de darm beschadigen, dus het herstel van de darm is een topprioriteit voor herstel van schimmelziekte. Bottenbouillon bevat histamine en kan bij ernstige histamine intolerantie problemen veroorzaken. Begin dan met 1 theelepel per dag en bouw dit per drie dagen op. Bereid de bouillon en vries deze in een ijsblokjes vorm in.

Focus op het eten van graanvrije koolhydraten

Ik raad aan om voor het grootste deel van je koolhydraatinname vast te houden aan graanvrije koolhydraten, aangezien veel algemeen geconsumeerde granen een bron zijn van mycotoxinen en een geconcentreerde bron van koolhydraten die schimmelkolonisatie in het lichaam kunnen voelen.

Kies in plaats daarvan graanvrije, voedzame koolhydraten zoals:

Groenten: zoete aardappel, winterpompoenen, wortelgroenten

Fruit: suikerarm fruit zoals bosbessen, bramen, frambozen, groene appels en kiwi. 

Zie het gedeelte van dit artikel met de titel “Moet je peulvruchten eten tijdens het schimmelarme dieet?” hieronder voor mijn gedachten over peulvruchten als koolhydraatbron.

Eet verse noten en zaden

De meeste noten en zaden kunnen prima worden toegevoegd aan het schimmelarme dieet, zoals amandelen, walnoten, pecannoten en pompoenpitten. Vermijd pinda’s vanwege hun hoge aflatoxinegehalte; technisch gezien zijn pinda’s sowieso een peulvrucht, geen noot.

Sommige bronnen vertellen mensen om cashewnoten en pistachenoten te vermijden op het schimmelarme dieet. Ik heb echter ontdekt dat zolang je verse opties voor cashewnoten en pistachenoten zoekt (kijk eens naar het bedrijf Wildly Organic voor heerlijke pistachenoten!), deze noten geen problemen lijken te vormen voor schimmelgevoelige mensen.

Als je je noten en zaden goed kunt laten weken, uitdrogen of ontkiemen om hun verteerbaarheid te verbeteren, zou dat nog beter zijn! Week noten bijvoorbeeld 4 uur en droog is op de laagste temperatuur in de oven.

Kies gezonde vetten

Gebruik ontstekingsremmende vetten, zoals extra vierge olijfolie, avocado-olie, avocado’s en kokosolie. Ongeraffineerde kokosolie is een krachtig antischimmelmiddel, dus het is een bijzonder nuttig vet om op te nemen in uw schimmelbestrijdende, schimmelarme dieet!

Eet veel schimmeldodende kruiden en specerijen

Liberaal gebruik van schimmeldodende kruiden en specerijen zal je lichaam helpen schimmel te bestrijden! Voeg kruidnagel, kaneel, rozemarijn, tijm, oregano, basilicum, kurkuma en laurier toe aan recepten. Probeer dagelijks een paar theelepels kruiden en specerijen aan uw dieet toe te voegen.

Bij een histamine arm dieet kun je verse bacilicum, oregano en tijm, mits je dit tolereert, gebruiken. 

Voeg op voedsel gebaseerde bindmiddelen toe

Op voedsel gebaseerde bindmiddelen bevatten vezels die kunnen helpen bij het binden aan mycotoxinen in de darm, waardoor het lichaam wordt geholpen bij het elimineren van de mycotoxinen in uw ontlasting. Voorbeelden van op voedsel gebaseerde bindmiddelen zijn lijnzaad, chiazaden en basilicumzaden. 

Mijn favoriete eetbare basilicumzaden zijn Zen-basilicumzaden. (https://nl.differbetween.com/article/zen_basil_seeds)

Mag je peulvruchten eten tijdens het schimmelarme dieet?

Peulvruchten (ook wel bonen genoemd) zijn relatief zetmeelrijk, net als granen, wat betekent dat ze schimmelgroei in het lichaam kunnen voeden. Peulvruchten, zoals kikkererwten, zijn ook vaak besmet met mycotoxinen als gevolg van schimmelgroei in de stadia voor en na de oogst. 

Sommige mensen met schimmelziekte tolereren echter matige hoeveelheden peulvruchten, zoals een paar porties kikkererwten of linzen per week. 

Ondergewicht

Personen met schimmelziekte en een laag lichaamsgewicht die moeten aankomen, kunnen het meeste baat hebben bij het opnemen van enkele peulvruchten in hun schimmelarme dieet.

Voor alle anderen raad ik echter af om peulvruchten een hoofdbestanddeel van uw dieet te maken vanwege hun hoge zetmeelgehalte.

infographic die laat zien welk voedsel je moet eten en welk voedsel je moet vermijden bij het schimmelarme dieet

Hoe zit het met het amylosearme dieet voor schimmel?

Je hebt misschien gelezen over het amylosearme dieet voor schimmelziekte. Amylose is voedingszetmeel in voedingsmiddelen zoals peulvruchten, granen, bananen, bakbananen en zetmeelrijke knollen zoals cassave.

Het uitgangspunt van het amylosearme dieet is dat het kan helpen de niveaus van matrix metalloproteïnase 9 (MMP9) te verlagen, een ontstekingsmolecuul dat vaak verhoogd is bij personen met schimmelziekte.

Ik heb echter geen enkel wetenschappelijk onderzoek kunnen vinden dat direct suggereert dat het beperken van de inname van voedzame, volledige voedingsmiddelen die amylose bevatten, zoals bakbananen, MMP-9 significant vermindert (of leidt tot klinisch significante veranderingen in symptomen) bij mensen met schimmelziekte.

Voor nu geef ik de voorkeur aan het schimmelarme dieet boven het amylosearme dieet voor mensen met schimmelziekte, omdat het op bewijzen is gebaseerd.

Bovendien zijn veel van de voedingsmiddelen die mensen moeten vermijden op het amylosearme dieet al beperkt tot het schimmelarme dieet (granen en bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen), dus deze diëten hebben hoe dan ook meer overeenkomsten dan verschillen!

Hoe lang moet je een schimmelarm dieet volgen?

Hoe lang moet je een schimmelarm dieet volgen als je te maken hebt met schimmelziekte? Er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag. 

Hoe lang je een schimmelarm dieet moet volgen, hangt af van verschillende factoren, waaronder:

  • Of je nu nog steeds wordt blootgesteld aan schimmel of niet in je woon-, werk- en/of schoolomgeving.
  • Hoe verloopt het ontgiftingsproces van je schimmel: gaat het soepel of ben je erg gevoelig en moet je het ontgiften heel langzaam benaderen? Als je erg gevoelig bent, moet je mogelijk langer op een schimmelarm dieet blijven.
  • De gezondheid (of het gebrek daaraan) van je darmen

Zoals bij elke therapeutische dieetinterventie, is er potentieel voor een beperkt dieet zoals de

schimmelarm dieet om angst rond voedsel en ongeordend eetgedrag te verergeren of tekorten aan voedingsstoffen aan te wakkeren als voedselopties te beperkt worden.

Om de mogelijke valkuilen van een beperkt dieet te vermijden, raad ik ten zeerste aan om samen te werken met een voedingsdeskundige die u kan begeleiden bij het schimmelarme dieet.

Oxalaat, salicylaat en histamine

Oxalaat: Een schimmelarm dieet helpt een oxalaat belasting te verminderen. Het is echter niet perse helemaal oxalaat arm. 

Salicylaat: Het schimmelarme dieet is gericht op ontgiften van schimmels. Ben je gevoelig voor salicylaten, dan is op dit moment het ontgiften van schimmels belangrijker dan het totaal vermijden van salicylaat. Het verhogen van zwavel blijft wel essentieel. Je kunt naast koolsoorten als groenten, ook spirulina en chlorella in lage hoeveelheden gebruiken en de focus leggen op het herstellen van een lekke darm. 

Histamine: Sommige voedingsproducten kunnen niet gebruikt worden. Dit is tijdelijk. Als de schimmels uitgescheiden zijn en ook de oxalaat belasting verminderd, zal er ook meer histamine afgebroken kunnen worden. Zolang de schimmel uitscheiding nog niet voor voldoende resultaat heeft gezorgd, eet je histamine arm. 

Tot slot

Het schimmelarme dieet is een nuttig hulpmiddel dat u kan helpen bij het herstel van schimmelziekte. Zoals de meeste speciale diëten, is het echter niet de bedoeling dat het voor altijd strikt wordt gevolgd.

Bovendien zijn de voedingsmiddelen die je in je schimmelarme dieet opneemt net zo belangrijk als de voedingsmiddelen die je vermijdt! 

Een mindset van overvloed aannemen en je concentreren op al het verse, ontstekingsremmende, voedzame voedsel dat je kunt eten om schimmel en mycotoxinen uit je lichaam te verwijderen, is van cruciaal belang voor herstel.

Disclaimer

Dit artikel is geschreven vanuit de visie van de schrijver. Het is bedoeld ter informatie en is geen medisch advies. Ga voor medisch advies naar uw (huis)arts. Lisa Goudzwaard is ervaringsdeskundige MCAS en wil mensen helpen hun lichaam en geest te begrijpen en hun zelfhelend vermogen, mentaal en lichamelijk te vergroten.

https://www.ascent2health.com/blog/the-low-mold-low-salicylate-diet-for-mold-illness

Mold, Mycotoxins and a Dysregulated Immune System: A Combination of Concern?

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34830149/

Mold Toxicity and Lyme Disease: Is There a Connection and Where to Starthttps://www.ascent2health.com/blog/mold-toxicity-and-lyme-disease

https://www.epa.gov/report-environment/indoor-air-quality#:~:text=Americans%2C%20on%20average%2C%20spend%20approximately,higher%20than%20typical%20outdoor%20concentrations.

Associations between Fungal Species and Water-Damaged Building Materials

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131638/

A Review of the Mechanism of Injury and Treatment Approaches for Illness Resulting from Exposure to Water-Damaged Buildings, Mold, and Mycotoxins

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3654247/

Occurrence, Toxicity, and Analysis of Major Mycotoxins in Food

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28608841/

Yeast Microbiota during Sauerkraut Fermentation and Its Characteristics https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7767181/

Penicillium species: crossroad between quality and safety of cured meat production

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2214799317300875

Prevalence of Mycotoxins and Their Consequences on Human Health

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6354945/

Assessing Aflatoxin Exposure Risk from Peanuts and Peanut Products Imported to Taiwan

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30717134/

Dietary Exposure to Mycotoxins through Alcoholic and Non-Alcoholic Beverages in Valencia, Spain
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8309788/

Determination of potentially mycotoxigenic fungi in coffee ( Coffea arabica L.) from Nayarit

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30263816/

Prevalence of toxigenic fungi and mycotoxins in Arabic coffee (Coffea arabica): Protective role of traditional coffee roasting, brewing and bacterial volatiles

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34714880/

Wastewater-based epidemiology for tracking human exposure to mycotoxins

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304389419310623?via%3Dihub

Dietary exposure to mycotoxins in the French infant total diet study

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691520301897?via%3Dihub

Mycotoxin: Its Impact on Gut Health and Microbiota

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29535978/

In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17651080/

Impact of toxigenic fungi and mycotoxins in chickpea: a review

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2214799318300390

Inhoudsopgave