-
OVER DEZE WEBSITE
-
Mestcel Activatie Syndroom
-
- Articles coming soon
-
- Caseïne en lactose intolerantie
- Covid 19 en mestcelactivatie
- De amygdala resetten bij MCAS en MCS
- Erfelijk verhoogd tryptase
- Glutamaat verhoogt histamine
- Heb ik MCAS, HIT, TILT, PDS of CVS?
- Oxalaat belasting
- Parkinson door voedselintolerantie
- Salicylaat
- Thiol intolerantie
- Vulneraria tegen bloedklonters
- CGRP medicatie migraine en histamine
- Multiple Chemical Sensitivity (MCS)
-
- Erfelijk verhoogd tryptase
- Is MCAS een bindweefselziekte?
- Medical Taping
- Help, er is een Nalcrom tekort
-
- Articles coming soon
-
Histamine intolerantie
-
-
- Articles coming soon
-
- Articles coming soon
-
- Articles coming soon
-
-
Organen
-
- Histamine verlagen met bacteriën
- Lekke darm door vitamine D tekort?
- 15 middelen om het darmslijmvlies te herstellen
-
- Akkermansia muciniphila, angst, MCAS en histamine intolerantie
- Bacteriële dysbiose verhoogt risico histamine intolerantie
- F.Prausnitzii en butyraat voor MCAS met darmklachten
- Klebsiella bacterie verhoogt histamine
-
- Articles coming soon
-
- Akkermansia muciniphila, angst, MCAS en histamine intolerantie
- F.Prausnitzii en butyraat voor MCAS met darmklachten
- Herstel van de darmflora en het darmslijmvlies bij verhoogd histamine
- MCAS en rawfood
- Obstipatie door schimmels
- Waarom moet je bij darmklachten opletten met glycoproteïnen?
- Cistus thee
- 15 middelen om het darmslijmvlies te herstellen
-
- Articles coming soon
-
Voeding
-
- Histamine arme kruidenthee
- Histamine in groenten?
- Histamine klachten door zuivel
- Luteoline vermindert mestcel activatie
- Verhoogt histidine histamine?
- Vis en histamine
- Vlees en histamine
- Zwarte Radijs lever ondersteunend bij MCAS
-
- Histamine arme Keto New York Cheesecake
- Histamine arme soep met bloemen
- Histamine arme vegan kokoscurry
- Histamine en koolhydraat arme pannenkoekjes
- Mestcel kalmerende en verkoelende Hibiscus
- Methylatie boost: Granaatappel-komkommer-bieten sap
- Pesto van verse koriander, moringa en chlorella
- Zwarte Radijs lever ondersteunend bij MCAS
-
-
- Lekke darm door vitamine D tekort?
- Methylatie, histamine, B12 en folaat
- NMN bij MCAS en MCS
- Te hoog vitamine B6 zonder supplement?
- Thiamine vitaminetekort bij MCAS
- Vitamine B12
- Vitamine B6
- Vitamine C
- Vitamine D voor je immuunsysteem
- Ribose tekort
- Vitamine B6 en de rol bij de glutamaat en GABA balans
- Vitamine C voorkomt thiaminetekort
-
- Articles coming soon
-
-
Toxinen
-
Enzymen
-
Genetica
-
- Articles coming soon
-
- Articles coming soon
-
Ontgiften
-
Lichaamssystemen
-
- Articles coming soon
-
Neurotransmitters
-
- Articles coming soon
-
- Articles coming soon
-
Psychiatrische problemen
-
Overige oorzaken
Salicylaat
Salicylaten zijn stoffen die van nature voorkomen in vele planten en die ze beschermen tegen insecten en ziekten. Salicylzuur is in principe goed voor ons, het verlaagt ontstekingen, pijn en koorts. Aspirine is een pijnstiller die bestaat uit puur salicylzuur.
Er zijn geen testen om een overgevoeligheid op salicylzuur zelf te meten. Wel ziet men bij mensen met een salicylaat intolerantie vaak een te laag sulfaat gehalte en een te hoog cysteine gehalte. Sulfaat heb je nodig voor het enzym Fenol Sulfotransferase-P (PST-P) deze breekt salicylaat, maar ook biogene aminen als bijv. dopamine, noradrenaline en adrenaline af.
Dr. Waring onderzocht mensen met een chronische ziekte als fibromyalgie, chronisch vermoeidheid syndroom(CVS/ME), migraine, prikkelbare darm syndroom PDS), artritis, multiple chemical sensitivity(MCS) en zag dat zij allemaal een te laag sulfaatgehalte hadden en een te hoog cysteine gehalte.
Daarnaast kun je zelf een provocatietestje doen door een aspirine (echt alleen aspirine en geen paracetamol, er moet salicylzuur inzitten als grondstof), te nemen en te kijken hoe je daar op reageert. Als je je er slechter door voelt, moet je salicylaat drastisch verminderen. Ik zou het niet helemaal verwijderen omdat het een intolerantie is en je jouw eigen drempel moet opzoeken. Begin met het weglaten van de grootste bronnen en verhoog langzaam inname totdat je je grens bereikt. Werk ondertussen aan het verbeteren van de balans van sulfaat en cysteine.
Houdt een voedingsdagboek bij waarin je schrijft wat je eet en wat je symptomen zijn.
De meest voorkomende symptomen zijn:
- jeukende huid, huiduitslag, pukkeltjes, urticaria (netelroos)
- maagpijn
- astma, chronische hoest
- hoofdpijn
- zwellingen
- vermoeidheid
- verstopte neus
- tinnitus
Als je gevoelig bent voor salicylaat zijn vaak ook overgevoelig voor additieven zoals benzoaten, kleurstoffen, smaakversterkers door het tekort aan PST-P enzym. Belangrijk is dus de focus te leggen op het verhogen van de ontgifting.
Behandeling
In principe ligt de nadruk op het helpen ontgiften van je lichaam zodat salicylaat beter afgevoerd kan worden. Het probleem is echter dat mensen die moeite hebben met ontgiften ook vaak een zware metalen belasting hebben. Als je dan ook nog amalgaamvullingen hebt, dan is de kans dat je een te hoog kwik gehalte hebt erg groot. De zware metalen liggen diep opgeslagen in je weefsels en komen vrij als je producten als L-glutathion, NAC of voeding met veel zwavel en thiolen gebruikt. Op zich het goed dat de zware metalen vrijkomen, maar ze moeten wel goed afgevoerd kunnen worden. Dat is vaak een probleem. De zware metalen en andere gifstoffen komen in het bloed waardoor je je beroerd voelt. Het is heel belangrijk om verantwoord te ontgiften, doe dit vooral niet te snel. Neem de tijd.
Daarnaast kun je het PST-P enzym ondersteunen met vitamine C en E en is het heel belangrijk om de omega-3 en omega-6 vetzuren in balans te brengen. Er is vaak een teveel aan omega-6 tegenover omega-3 vetzuur. Hierdoor ontstaan ontstekingen. De ontstekingen zorgen voor een verhoogd salicylaat gevoeligheid en voor het vrijkomen van histamine uit mestcellen. Bij een klein onderzoekje onder slechts drie mensen met ernstige salicylaat intolerantie (huiduitslag, anafylactische reacties, astma waarbij steroide therapie nodig is) zag men dat bij toediening van 10 gram visolie per dag de klachten verdwenen en als de dosis werd verlaagd de klachten terug kwamen. Het is geen gedegen onderzoek, maar wel het proberen waard.
Verder blijkt dat capsaicine, de stof die de scherpte aan chilipepers geeft de biologische beschikbaarheid van salicylaat in de bloedbaan vermindert, hierdoor kun je meer salicylaat eten zonder reacties te krijgen. Een informeel onderzoek in Australie liet zien dat als je 1 gram chilipeper eet voordat je een maaltijd met salicylaat eet, je geen klachten krijgt. PROBEER DIT NIET ZELF UIT. Maar het is wel een interessant gegeven.
Disclaimer
Dit artikel is geschreven vanuit de visie van de schrijver. Het is bedoeld ter informatie en is geen medisch advies. Ga voor medisch advies naar uw (huis)arts. Lisa Goudzwaard is ervaringsdeskundige MCAS en wil mensen helpen hun lichaam en geest te begrijpen en hun zelfhelend vermogen, mentaal en lichamelijk te vergroten.