Histamine arme soep met bloemen
Het recept voor deze soep met bloemen komt uit de middeleeuwen, de soep is met wat aanpassingen histamine arm. In de middeleeuwen at de gegoede burgerij op grote feesten veel vlees. Men adviseerde weinig groene groenten te nuttigen, deze werden gezien als ongezond, je kreeg er alleen maar darmklachten van! Anno 2021 kunnen we om deze ideeën hard lachen, ze moesten eens weten! Maar wist je dat er een kern van waarheid in zit? Als mensen darmklachten hebben is het altijd van plantaardige producten. Eet je geen groenten, granen en peulvruchten, dan heb je geen last van buikpijn, krampen en winderigheid. Je kunt wel obstipatie krijgen als je te weinig vet gebruikt, maar ook dat werd in de middel eeuwen veel gebruikt. Naast vlees werd er wel veel brood en tarwebrij gebruikt, de aardappelen waren tenslotte nog niet gearriveerd.
Als je koolhydraatarm eet, of dit nou ketogeen is of niet, eet je geen granen en peulvruchten, wel groenten. Er zijn ook mensen die door hun gezondheidsproblemen een carnivoor dieet moeten volgen, dan eet je alleen maar dierlijke producten en helemaal geen groenten. In de middeleeuwen at men wel groenten maar nog lang niet zo uitbundig als nu.
Het recept wat ik nu ga beschrijven komt uit 1430, nog voordat Columbus de oversteek maakte. Dit recept is afkomstig uit een historisch kookboek geschreven in 1888 waarin recepten uit de middel eeuwen worden beschreven: Two Fifteenth-Century Cookery Books. Het originele recept was handgeschreven op papier, gedateerd 1430. Ik vond het in het boek Van Soeter Cokene uit 1976, ook al weer 47 jaar oud.
Ik werd door dit recept aangetrokken door het gebruik van wilde bloemen in combinatie met groenten. Tegenwoordig kennen we de gewoonte niet meer om bloemen te plukken en deze als ingrediënt voor gerechten te gebruiken, maar wat moet dat lekker zijn, een beetje geurig. Doordat er bloemen worden gebruikt, kun je deze soep alleen maken in de periode dat deze bloemen bloeien, van mei tot oktober.
In dit recept worden borage, viooltjes, malva, nagelkruid, melde en slangenkruid (familie van de borage) gebruikt in combinatie met rode bieten en worteltjes. De hoeveelheden weren niet genoemd, van echte recepturen was nog geen sprake, je leerde het koken van de generatie voor je. De groenten/bloemen bouillon wordt gemengd met een runderbouillon, mergpijpjes en tot slot afgemaakt met saffraan.
Nagelkruid en melde zijn bladgroenten en bevatten veel oxaalzuur. Als je oxalaatarm eet, laat je deze weg. Borage smaakt een beetje naar komkommer (oxalaatarm). Slangenkruid is familie van borage en bevat ook haast geen oxalaat.
Betreft histamine zijn er wel een aantal belangrijke dingen wat moet je weten:
Runderbouillon getrokken van mergpijpjes is niet aan te bevelen, vanwege het hoge histamine gehalte. Wel kun je er rundergehaktballetjes aan toevoegen.
Saffraan werkt mestcel stabiliserend. Gebruik maar een klein beetje, als de smaak te sterk wordt, kun je hier alsnog een reactie op krijgen.
Voor het lekker heb ik een knoflookteen aan het gerecht toegevoegd, deze gebruik je om samen met het zout de saffraan mee fijn te wrijven, hierdoor komt de geur en de kleur van de saffraan goed vrij. Je kunt nooit teveel knoflook eten.
Men serveerde de soep met hert (wildbraad) en tarwebrij in aparte kommen zodat je zelf de hoeveelheid op kunt scheppen die je lekker vind. Kijk hier voor nog een Middeleeuws soeprecept.
Een zomerse soep recept met bloemen
Ingredienten
Klein handje van ieder:(alleen bloemen, geen stelen, gewassen):
Borage, viooltjes, malva, nagelkruid, slangenkruid
2 rode bieten, heel
400 gram wortels, in grove stukken
1 grote aardappel, in grove stukken.
1 liter water
1 liter verse runderbouillon getrokken
(drie mergpijpjes, optioneel ivm histamine)
een plukje saffraan
1 teen knoflook
400 gram plakken gebraden wild (hert, fazant, maar eend kan ook)
Bereiding
Doe een liter water in een soeppan. Voeg de bloemen en wortels en bieten toe.
Laat deze een uur stoven tot de bieten gaar zijn.
Haal de bieten en wortels uit de bouillon en houd ze apart.
Schep met een schuimspaan de bloemen uit de bouillon en snijd ze fijn.
Volgens het originele recept voeg je nu witbroodkruim toe om de soep te binden. Ik voeg er liever een aardappel aan toe.
Doe de aardappel in de bouillon en pureer fijn met staafmixer of die de bouillon in de blender.
Snijd de bieten en wortels in kleine blokjes en doe terug in de bouillon samen met de gesneden bloemen.
Voeg 1 liter zelfgemaakte runderbouillon en de mergpijpjes toe en laat de soep nog een half uurtje trekken.
Verwijder de mergpijpjes, snij het merg uit de pijpjes. Snijd in plakjes en doe terug in de bouillon.
Maak de groentensoep af door een theelepel zout, 1 teen knoflook en de saffraan met elkaar fijn te wrijven in een vijzel.
Meng deze knoflookpuree door de soep.
Breng de soep nog verder op smaak met zout en peper.
Serveer met wild gebraad of met uitgebakken spek.
Eet smakelijk!