Waarom moet je bij darmklachten opletten met glycoproteïnen?

Kijk in onze uitgebreide kennisbank
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Waarom moet je bij darmklachten opletten met glycoproteïnen?

Histamine Intolerantie kun je zien als een vorm van MCAS en ontstaat als gevolg van een verstoorde darmflora. Glycoproteïnen spelen hier een rol in omdat het een plakkerig goedje waar bacteriën in huizen, als het goede bacteriën zijn is dat prima, maar als pathogene, ofwel slechte bacteriën de overhand hebben, kunnen glycoproteïnen je probleem in stand houden.

Wat zijn glycoproteïnen?

Als suiker vochtig wordt of als het smelt wordt het plakkerig. Dit is handig want zo kun je het als lijm gebruiken. In je lichaam wordt suiker ook op deze manier gebruikt. Dit heeft voordelen maar ook nadelen. In je lichaam heb je glycoproteïnen, waarbij ‘glyco’ het suiker aan geeft en ‘proteïnen’ het eiwit. Deze met suiker gekoppelde eiwitten bouwen slijm in je organen en helpt zo mee je lichaam tegen indringers te weren.

In je darmen vormen glycoproteïnen een biofilm, dit is de glycocalix. Deze biofilm bestaat voor 90% uit glycoproteïnen en vocht en 10% uit bacteriën.

De samenstelling van deze 10% kan erg variëren omdat er goede en slechte bacteriën zijn en er daarnaast parasieten en schimmels zich vastzetten in de biofilm waardoor je deze niet kunt bestrijden. De goede bacteriën sterven dan af.

Bij mensen met MCAS heeft 95 % een groot tekort aan de beschermende darmbacteriën lactobacillus, bifidobacteriën, enterococcus en bacteroiden. Dit tekort zorgt voor een darmdysbiose, de darmflora is uit balans waardoor pathogene organismen kunnen groeien en er een lekke darm kan ontwikkelen. Zo kan er een tekort aan voedingsstoffen ontstaan waardoor diamine oxidase, het enzym wat histamine in de darmen afbreekt, niet geproduceerd en/of niet geactiveerd worden. Het is dus belangrijk om een gezonde biofilm te hebben.

De biofilm kan naast de pathogene organismen zoals hierboven vermeldt, ook zware metalen bevatten. Als je veel darmklachten en voedselintoleranties hebt is het daarom belangrijk om de biofilm af te breken en opnieuw op te bouwen. Hoe meer glyocotproteinen je eet, hoe moeilijker het is om de huidige biofilm af te breken.

Let dus op de inname van glycoproteïnen.

Er zijn drie manieren waarop glycoproteïnen gevormd kunnen worden:

1. Darmbacterie B.A. produceert lectinen

In de darmen is er ook een bacterie die lectinen produceert, de Burkholderia ambifaria, dit is een proteo-bacterie die ontstekingen veroorzaakt bij mensen met een zwak immuunsysteem. De bacterie komt voor in de aarde, water, rhizosfere n(bacteriën en schimmels die rond de wortels van planten leven), bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem en op industriële producten.

De Escherichia coli bacterie kan zich ook aan de cellen in de darmwand hechten omdat de lectinen op de oppervlakte van de E.Coli de oligosachariden op de cellen herkennen van de darmwand. Deze lectinen bevinden zich op slanke haarachtige aanhangsels genaamd fimbriae (pili).

Lectinen veroorzaken allergische reacties bij verzwakt immuunsysteem

Men zag bij een onderzoek bij muizen dat toegediende lectinen in zeven dagen waren afgebroken, maar bij muizen met een verzwakt immuunsysteem gingen na een langere periode toediening de witte bloedcellen dood.

De lectinen die deze bacteriën produceren kunnen zich binden aan een proteïne aan de oppervlakte van B-cellen (de B-cel antigeen receptor(BCR)), B-cellen zijn witte bloedcellen. De BCR draagt ook meerdere koolhydraat residuen in zich en kan zich hiermee aan antigenen binden, dit kunnen ook pathogene (ziekmakende) stoffen zijn. De B-cellen worden hierdoor geactiveerd waardoor er antigenen worden geproduceerd. Antigenen zijn bijvoorbeeld IgE, IgM en IgD. Deze immuunglobulinen ken je waarschijnlijk van allergische en intolerantie reacties. Zo kunnen lectinen voor allergische reacties zorgen als het immuunsysteem verzwakt is.

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190306110626.htm

2. Planten met lectinen

Veel planten hebben lectinen, vooral peulvruchten, granen, nachtschaden en plantaardige olien. Lectinen zijn de afweerstoffen in planten. Het zijn bindende moleculen, ze kunnen zich met behulp van de suikers aan oppervlakten vastplakken.

3. Voedingscombinaties die glycoproteïnen creeren

Lectinen zijn glycoproteïnen. Deze glycoproteïnen kun je ook zelf creëren door voedingsmiddelen te combineren. Als je eiwitten met suikers mengt, maak je zelf glycoproteïnen. Als je darmklachten hebt en je wilt je bestaande biofilm vol met slechte organismen afbreken om een nieuwe gezonde op te bouwen, is het belangrijk om eiwitten niet met suikers/zetmeel of fruit te combineren.

Bijvoorbeeld:

  • yoghurt met fruit
  • roomijs
  • kip met pompoen, kip met ananas, kip met rijst
  • bruine bonen met gebakken banaan

Ook meel van noten en zaden (dit zijn ook eiwitten) waar je koolhydraatarme muffins, en pannenkoekjes van maakt, gezoet met honing en gedroogd fruit, vormen veel glycoproteïnen. Dus als je spijsverteringsproblemen hebt dien je dit te vermijden. Wil je pannenkoekjes maken van amandelmeel, beleg deze dan met groene groenten of een ander eiwit en niet met fruit.

Als er veel glycoproteïnen op de darm zitten kan dit ervoor zorgen dat voedingsstoffen niet de darmwand bereiken en voedingsstoffen niet opgenomen kunnen worden. Zelfs niet als je een gezond dieet volgt.

Glycoproteine, plantaardig eten en diarree

Als er veel glycoproteïnen op de darmwand zit kan dit ervoor zorgen dat voedingsstoffen niet de darmwand bereiken en voedingsstoffen niet opgenomen kunnen worden. Zelfs niet als je een gezond dieet volgt. De biofilm is dan te dik om voedingsstoffen door te laten. Ook vocht kan niet goed opgenomen worden. Hierdoor kan een tekort aan voedingsstoffen en vocht ontstaan, je merkt dit door dunne ontlasting of diarree. 

Je hoort regelmatig dan mensen die plantaardig gaan eten, en dus veel peulvruchten en granen gaan eten als eiwitbron, diarree krijgen. Men zegt dan dat je darmen even moeten wennen omdat de bacteriesamenstelling moet veranderen. Maar als je een biofilm hebt met pathogene stoffen, zullen de lectinen de toestand alleen maar verergeren. Aangezien lectinen glycoproteïnen zijn hechten ze zich aan de darmwand met alle gevolgen van dien. 

Lectinen en lekke darm

Lectinen kunnen zelfs een lekke darm veroorzaken doordat ze door de darmwand heen willen dringen, ze geven, als ze eenmaal vastzitten in de biofilm signalen aan de darmwandcellen dat de deur open moet. Er wordt nu zonuline geproduceerd; zie de darmwandcellen als bakstenen in een muur en specie als de Tight Junctions die normaal gesproken goed dicht zitten en alleen goede stoffen doorlaten. Zonuline opent deze Tight Junctions onder invloed van lectinen. Om een lekke darm te verhelpen is het belangrijk de biofilm weer gezond te maken en lectinen en de vorming van glycoproteinen te vermijden.

De goede eigenschappen van glycoproteïnen

Immuniteit

Witte bloedcellen rollen door je bloedvaten op zoek naar indringers. Ze kunnen zich aan een bloedvat hechten met behulp van lectinen.

Glycoproteïnen zijn ook belangrijk voor rode bloedcellen. Een bloedtype verwijst naar het soort glycoproteïnen in onze rode bloedcellen. Heb je bloedgroep A dan heb je A antigenen of A glycoproteïnen op je rode bloedcellen. Dit helpt je lichaam je eigen bloed te herkennen zodat dit niet aangevallen wordt door je eigen immuunsysteem.

Glycoproteïnen stimuleren ook coagulatie proces van plateletten om bloed te laten stollen als je je snijd. Bij mensen die deze proteïnen missen, stolt het bloed niet, zij hebben een hemofilie, een ziekte waarbij een snee blijft bloeden, waardoor je zelfs dood kunt gaan.

Weetje: Wist je dat als je je snijd, je suiker op je wond kunt doen, dit helpt het bloed sneller te stollen waardoor je minder bloed verliest.

Bescherming

Veel organen in je lichaam scheiden slijm uit. Je maag, darmen en luchtwegen zijn bedekt met een slijmlaag. De cellen die deze slijmlaag vormen scheiden glycoproteïnen uit. De suikers gemengd met water zorgen voor een soepele slijmlaag. In je maag beschermt dit slijm je tegen het maagzuur die anders veel schade aan zou richten. In de longen vangt de slijmlaag zodat de bacteriën longen schoon en gezond blijven.

Cadherines zijn glycoproteïnen die de huid gezond houden. De oppervlakte van huidcellen, de eptiheelcellen, zijn bedekt met deze . Ze helpen de glycoproteïnen huidcellen aan elkaar te verbinden om zo een barrière te vormen en je lichaam te beschermen tegen wind, zon, kou en chemische stoffen.

Peulvruchten en granen op de juiste manier bereiden om lectinen te verminderen.

Wil je met darmherstel aan de slag? Doe dan mee met het MCAS Balans Programma, hier leer je volgens dit principe eten en leer je hoe je je immuunsysteem weer in balans brengt en je MCAS onder controle kunt houden.

Klik hier voor meer informatie over het MCAS Balans Programma.

https://www.news-medical.net/health/What-is-a-Glycoprotein.aspx


Inhoudsopgave