Alfa-ketoglutaraat bij Mestcelactivatiesyndroom: Een mogelijke oplossing voor symptoomverlichting
Het Mestcelactivatiesyndroom (MCAS) is een aandoening waarbij mestcellen in het lichaam overmatig en ongecontroleerd worden geactiveerd, wat leidt tot een breed scala aan symptomen. Een veelbelovend supplement dat wordt onderzocht als een mogelijke behandelingsoptie voor MCAS is alfa-ketoglutaraat. Dit voedingsmiddelafgeleide molecuul heeft een aantal fysiologische effecten die kunnen helpen bij het reguleren van mestcelactivatie en het verminderen van symptomen.
In dit artikel:
- Het Mestcelactivatiesyndroom en de symptomen
- De rol van alfa-ketoglutaraat
- Fysiologische werking van alfa-ketoglutaraat
Toegankelijk voor PRO (jaar)ABONNEES:
- Alfa-ketoglutaraat en de Krebscyclus
- Alfa-ketoglutaraat is een voorloper van glutamaat
- De organische zuren test
- Ammoniak en ontgifting
Het Mestcelactivatiesyndroom en de symptomen
MCAS wordt gekenmerkt door een overmatige reactie van mestcellen op triggers zoals voedsel, stress, temperatuurveranderingen en chemicaliën. Deze overmatige mestcelactivatie leidt tot symptomen zoals huiduitslag, jeuk, maag-darmproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn en musculoskeletale pijn.
De rol van alfa-ketoglutaraat
Alfa-ketoglutaraat is een metaboliet van de citroenzuurcyclus, een belangrijk energieproducerend proces in cellen. Het speelt een cruciale rol bij de energieproductie en is betrokken bij de regulatie van de immuunrespons en ontstekingsprocessen. Studies hebben aangetoond dat alfa-ketoglutaraat ontstekingsreacties kan remmen en de activatie van mestcellen kan verminderen.
Fysiologische werking van alfa-ketoglutaraat
Alfa-ketoglutaraat remt de afgifte van ontstekingsmediatoren zoals histamine en prostaglandinen uit mestcellen. Het kan ook de mestcelproliferatie remmen en de stabiliteit van mestcelmembranen bevorderen. Bovendien heeft alfa-ketoglutaraat antioxidatieve eigenschappen, waardoor het de schade door vrije radicalen kan verminderen en de celgezondheid kan bevorderen.
Conclusie: Hoewel verdere klinische studies nodig zijn om de effectiviteit van alfa-ketoglutaraat bij MCAS te bevestigen, suggereert het huidige onderzoek dat het een veelbelovende aanvulling kan zijn op de behandeling van MCAS. Door de regulatie van mestcelactivatie en ontstekingsprocessen kan alfa-ketoglutaraat mogelijk symptoomverlichting bieden aan mensen die lijden aan MCAS.
Gebruik van Alfa-ketoglutaraat bij verhoogd glutamaat wordt afgeraden. Controleer bij verhoogd glutamaat de vitamine B6 status. Vitamine B6 zorgt voor de transaminatie reactie waardoor alfa-ketoglutaraat in glutamine wordt omgezet en voor de omzetting van glutamaat naar GABA. Kijk hier voor meer informatie over vitamine B6 en hier over de rol van vitamine B6 bij de GABA en Glutamaat balans.
Bij stress en na intensieve inspanning is de behoefte aan glutamine en zijn voorloper alpha-ketoglutaraat vele malen hoger dan normaal. Een ziek lichaam doet constant aan topsport.
De transaminatie reactie dat alpha-ketoglutaraat in glutamine omzet en weer terug, is afhankelijk van pyridoxine (B6) Vitamine B6 is essentieel voor de rol als co enzym voor de transaminatie enzymen. Vitamine B6 is ook nodig voor de lever en spieren om opgeslagen glycogeen beschikbaar te maken voor glucose productie en om niacine te synthetiseren van het aminozuur tryptofaan.
De rode bloedcellen hebben pyridoxine nodig voor de hemoglobine synthese, het reguleert de zuurstofaffiniteit. Aanvullend worden de acties van steroïde hormonen door pyridoxine gemoduleerd.
Het zenuwstelsel heeft vitamine B6 nodig om verschillende neurotransmitters te synthetiseren, zoals serotonine (vanuit tryptofaan), taurine, dopamine, norepinefrine, histamine en GABA. Veel experimentele en klinische observaties ondersteunen het feit dat men voldoende vitamine B6 uit voeding moet halen.
Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat je nieuwe supplementen of behandelingen probeert, vooral bij complexe aandoeningen zoals MCAS.
Professionele informatie
Een diepgaande blik op de relatie van alfa ketoglutaraat, glutamaat, GABA, de Krebscyclus, organische zuren test en ammoniak
Als professionele behandelaar is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de gezondheid. In dit artikel zullen we ons richten op alfa-ketoglutaraat, een metaboliet van de Krebscyclus, en de complexe relatie ervan met glutamaat, gamma-aminoboterzuur (GABA), de organische zuren test en ammoniak.
Lees verder (betaald artikel, geen abonnement? Klik hier voor een PRO abonnement.)
Kijk hier voor meer informatie over ammoniak en mestcelactivatie.
Overige informatie:
- Andere namen voor Alfa-ketoglutaraat: AKG, α-KG, 2-oxoglutarate, 2OG
- Alfa-ketoglutaraat wordt vaak samen met arginine in supplementen gebruikt.
- Alpha-ketoglutaraat is het stikstofvrije deel van de aminozuren bekend als glutamine en glutaminezuur, dat betrokken is bij de eiwitsynthese en mogelijk een rol speelt bij het ondersteunen van gezonde bloedglucosewaarden.
- Alfa-ketoglutaraat helpt de normale niveaus van ammoniak in de hersenen, spieren en nieren te handhaven, evenals de stikstofbalans van het lichaam in lichaamsweefsels en -vloeistoffen.
- Alfa-ketoglutaraat wordt door cellen gebruikt tijdens de groei en bij genezing van blessures en andere wonden, en is vooral belangrijk bij de genezing van spierweefsel.
- Alfa-ketoglutaraat is een van de belangrijkste stikstoftransporteurs in metabole routes. De aminogroepen van aminozuren worden eraan vastgemaakt (door transaminatie) en naar de lever getransporteerd waar de ureumcyclus plaatsvindt.
Bronnen:
- Alpha-Ketoglutarate: Physiological Functions and Applications [L]
- Urinary alpha-ketoglutarate is elevated in patients with hyperinsulinism-hyperammonemia syndrome. [L]