Het verhaal van Antoinette
Het verhaal van Antoinette
Ik ben Antoinette, 53 jaar, en ik heb, ik denk al heel mijn leven, last van histamine-intolerantie. Daarnaast ook al van kinds af aan hooikoorts, dus histamine is wel een dingetje.
Ik heb als kind erg veel antibiotica geslikt, wat waarschijnlijk de ontwikkeling van mijn immuunsysteem behoorlijk verstoord heeft, dit zal dus een rol spelen in het geheel.
Mede door de overgang, denk ik, zijn mijn klachten veel ernstiger geworden. Zodanig dat het onleefbaar werd en er meer aan de hand leek te zijn, uiteindelijk werd door een specialist de ziekte van Sjögren vastgesteld. Dit is een auto-immuunziekte waarbij de slijmvliezen worden aangetast. Droge mond en ogen zijn het meest kenmerkend, maar in mijn geval is ook het hele spijsverteringsstelsel extreem gevoelig. Dus de juiste voeding, voeding die geen irritaties kan geven en die de conditie van de darmwand verbetert, is voor mij extra van belang.
Ik heb het idee dat er zeker een relatie is tussen deze en andere auto-immuunziekten enerzijds en histamine-intolerantie anderzijds en dat het elkaar versterkt. De kern ligt uiteindelijk toch in het functioneren van de darmen omdat daar voor een groot gedeelte het immuunsysteem en overgevoeligheidsreacties hun oorsprong vinden.
Na jáaaaaren lang zoeken en puzzelen heb ik nu eindelijk een lijstje van richtlijnen weten samen te stellen wat werkt voor mij. En ook al zit iedereen anders in elkaar en reageert ieder op zijn/haar eigen specifieke manier op bepaalde producten, misschien hebben anderen er ook iets aan:
- Veel water drinken.
- Na opstaan, voor ontbijt sole (glas water met 1/3 theelepel keltisch zeezout)
- Ongeveer een half uur bewegen (fietsen, wandelen, tai chi e.d.) vóór het ontbijt, in totaal minimaal een uur per dag.
- Vitamine c. (Ik prefereer Sambucol, capsules, immunoforte met zink)
- Zo histaminevrij mogelijk eten uiteraard. De SIGHI lijst vind ik het beste en is het meest uitgebreid. Bij enkele items werkt het bij mij anders maar het merendeel klopt.
- Bij (de minste) twijfel/verdenking van te histaminerijke maaltijd DAOSIN gebruiken
- Veel komkommer en ook rauwe wortel eten
- Drinken van pepermuntthee en brandnetelthee
- Vermijden van gluten, granen, pseudogranen, (behalve witte rijst(meel), dat gaat goed); en de meeste fruitsoorten (dit ook ivm kruisallergieën door hooikoorts)
- Niet te vol eten, alleen eten wanneer ik honger heb (lastig 😉 )
- Ik gebruik extra vitamine D
- Ik gebruik borageolie ( 3 p.d.) capsules en kabeljauwleveroliecapsules (1 p.d). Gebruik ook vrij veel (onverhitte extra vierge) olijfolie. En ben pas begonnen met zwarte komijnzaad-olie, dat lijkt ook wel wat te doen maar zal op langere termijn duidelijker worden. Is erg sterk dus ik gebruik echt heel weinig.
- Indien nodig, zeker in het hooikoorsts seizoen (maar dat is nu bijna het hele jaar door) anti-histamicum (allegra werkt het beste bij mij). Liever geen pillen voor mij maar dit levert mij uiteindelijk toch veel op
- Bepaalde acupunctuurpunten kunnen zeker bijdragen aan een betere balans en minder klachten en een kalmerend effect hebben.
- Letten op ontspannen, diepe ademhaling en op houding (rechtop, geopende borstkas, ontspannen schouders)
- Als ik echt veel last heb van droogte in keel en longen gebruik ik een longvernevelaar met fysiologisch zout-oplossing. Dat bevochtigt en kalmeert, ook bij hooikoorts.
- Sinds een tijdje heb ik een aardingslaken op mijn bed, dit geeft extra ontspanning en reguleert en versterkt het immuunsysteem (onder andere)
- Mediteren
Heb jij ook problemen met een teveel aan histamine en of mestcellen en wil je je verhaal met ons delen? Stuur dan een mail naar info@histamine-intolerantie.nl. We nemen dan contact met je op.
Hoe meer ervaringsverhalen we verzamelen hoe meer je anderen steunt en we de ontwikkeling binnen de medische wetenschap kunnen ondersteunen. Zodat er meer aandacht en oplossingen komen voor een verhoogd histamine gehalte en mestcelactivatie.