Moringa Olifeira voedingswaarde
Moringa Olifeira voedingswaarde
Als je darmklachten hebt en het darmslijmvlies is aangetast, is de kans groot dat er te weinig voedingsstoffen opgenomen worden. Het risico van ondervoeding, ondanks dat je wel gezond eet is dan aanwezig. Met moringa kun je je lichaam extra ondersteuning geven. Het is een natuurlijke multivitamine die naast vitaminen en mineralen ook aminozuren bevat en werkt mestcel stabiliserend waardoor er minder snel histamine vrij gelaten wordt.
In landen waar ondervoeding is wordt Moringa de laatste jaren met succes ingezet. Het gebruik van Moringa is heel eenvoudig, je kunt de verse bladeren gebruiken zoals koude bewerkingen van spinazie en de poeder kun je overal over en op strooien. Het smaakt naar spinazie en tarwegras.
Voedingswaarde verse Moringa Olifeira bladeren
per 100 gram | verse bladeren | gedroogd bladpoeder | 1 eetlepel (3 gram) | 1 middelgrote peul | ADH | Andere producten, vers |
Vitamine A | 6,8 mg | 18,9 mg | 5,67 mg | 22.2 mcg | 0,8 mg | wortel 1980 mcg |
Vitamine B1 | 0,06 mg | 2,64 mg | 0,07 mg | 1 mg | ||
Vitamine B2 | 0,05 mg | 20,5 mg | 0,61 mg | 1,3 mg | ||
Vitamine B3 | 0,8 mg | 8,2 mg | 0,24 mg | 15 mg | ||
Vitamine B6 | 1 mg | boerenkool 0,25 mg | ||||
Vitamine B12 | 2 mcg | |||||
Vitamine C | 220 mg | 17,3 mg | 0,51 mg | 141 mg | 75 mg | sinaasappel 30 mg |
Vitamine E | 448 mg | 10,8 mg | 3,6 mg | 9 mg | ||
Vitamine K | 2,03 mg | |||||
Calcium | 440 mg | 2003 mg | 60,09 mg | 30 mg | 1000 mg | koeienmelk 120 mg |
IJzer | 0,85 mg | 28,2 mg | 0,84 mg | 11 mg | spinazie 1,14 mg | |
Kalium | 259 mg | 1324 mg | 39,72 mg | 3300 mg | banaan 88 mg | |
Zink | 0,16 mg | 3,41 mg | 0,1 | 8 mg | ||
Koper | 0,07 mg | 0,49 mg | 0,9 mg | |||
Magnesium | 42 mg | 368 mg | 11,04 mg | 300 mg | ||
Fosfor | 70 mg | 204 mg | 6,12 mg | 600 mg | ||
Eiwit | 6,7 gram | 27,1 g | 0,81 g | 2 gram | 50 gram | 3,2 gram |
1 eetlepel gedroogd poeder is 3 gram
Voor ADH heb ik een gemiddelde genomen tussen mannen en vrouwen.
Aminozuur | Verse bladeren | Gedroogde bladeren | Erwteneiwit poeder |
Arginine | 406,6 mg | 1027 mg | 350 mg |
Histidine | 149,8 mg | 536 mg | 200 mg |
Isoleucine | 299,6 mg | 932 mg | 370 mg |
Leucine | 492,2 mg | 1730 mg | 690 mg |
Lysine | 342,4 mg | 1036 mg | 590 mg |
Methionine | 117,7 mg | 280 mg | 90 mg |
Fenylalaline | 310,3 mg | 1420 mg | 450 mg |
Threonine | 117,7 mg | 1080 mg | 320 mg |
Triptofaan | 107 mg | 510 mg | 80 mg |
Valine | 374,5 mg | 875 mg | 410 mg |
3 eetlepels vers blad zorgt voor een kind van 5 jaar voor voldoende calcium, 75% ijzer en de helft van de proteine. Daarnaast krijgt het kind voldoende kalium B-vitaminen, koper en essentiele aminozuren.
Voor een zwangere vrouw zijn 4 eetlepels vers blad goed voor ⅓ van de calcuim inname, en voldoende ijzer, eiwitten, koper, zwavel en B-vitaminen.
Moringa bladeren zijn goede bron van vitamine C en mineralen.
1 eetlepel verse gemalen moringa bladeren = 1 theelepel moringapoeder
¾ cup moringapoeder = 100 gram
1,5 cup moringabladeren = 100 gram
Aanbevolen hoeveelheid 2-4 eetlepels verse bladeren of 2-4 theelepels moringa poeder.
Koken met Moringa bladeren
Gebruik verse jonge bladeren, want oudere bladeren worden taaier. Haal de bladeren van de houten tak want de tak wordt niet zachter bij het koken. Je kunt de bladeren hetzelfde bereiden als spinazie.
Een andere makkelijke manier is om de bladeren een paar minuten te stomen en wat kruiden toe te voegen.
Moringa bloemen
Van de bloemen kun je thee maken maar je kunt het ook door een maaltijd doen.
Moringapeulen – drumsticks
De peulen kun je eten als ze net verschijnen, ze smaken als asperges. Later worden de peulen hard en taai. In Aziatische of Indiase zie je wel eens recepten waarin ‘ drumsticks’ worden gebruikt. Dit zijn niet de kipdrumsticks die wij kennen, maar de moringapeulen. Kook ze tot ze zacht zijn, je kunt oudere peulen wel koken, maar ze zijn dus harder en taaier. De peulen bereidt je hetzelfde als sperziebonen.
Moringa zaden
De zaden kun je gebruiken van het moment dat ze verschijnen tot ze geel worden en de schil hard wordt.
De zaden kun je koken, verwijder dan eerst het harde schilletje. De zaden zitten in een dun bitter schilletje, deze zal bij het koken verdwijnen, waarna je een lekker zoet boontje overhoudt. Je kunt de zaden ook rauw eten, ze smaken dan eerst bitter en hebben een lekkere zoete nasmaak.
Oude zaden kun je gebruiken om olie uit te persen, ze bevatten 35% olie.
Moringa wortel
Als een zaailing 60 cm hoog is kun je ook de wortels gebruiken. De bast van de wortel moet je dan helemaal verwijderen, de smaak lijkt op mierikswortel.
Moringa hars
De hars uit de bast kun je gebruiken als smaakstof in voeding.
Moringa Bereiden
De makkelijkste manier om moringa aan een maaltijd toe te voegen is de poeder toe te voegen aan een maaltijd.
- Strooi moringa over rijst en/of saus.
- Gegrilde vis met moringa
- Moringa thee
- Moringa pindakaas (1 cup pindakaas met 3 eetlepels poeder)
- Verse moringa salade.
- Moringa pesto meng 2-3 el vers moringa blad met olijfolie en 3 tenen knoflook, 2 lente uitjes.
Als moringa verhit wordt boven 50 graden Celsius worden sommige nutrienten vernietigd. Daarom is het beter om ze niet te koken of bakken.
Het is bij ondervoeding belangrijk iedere dag moringa te gebruiken.
Medicatie
Moringa Oleifera kun je naast voedingssupplement ook gebruiken als natuurlijk medicijn. De verse bladeren kun je gebruiken om hoofdpijn te verminderen, bij een ondiepe snee het bloeden te stelpen door verse bladeren rond de snee te leggen.
De verse bladeren hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Je kunt extract van de bladeren gebruiken tegen bacteriële en schimmelinfecties op de huid.
Thee getrokken van de bladeren helpt bij diarree en verse of gedroogde moringa zorgt voor veel voedingsstoffen bij ondergewicht.
De bloemen kun je gebruiken als thee bij maagproblemen of verkoudheid.
Het sap van de bloemen helpt bij urineweg problemen.
De olie van de zaden werkt ontspannend bij epilepsie en stimuleert urineproductie. Verder werkt het antibiotisch, ontstekingsremmend en helpt het bij artritis, reuma, jicht, kramp, seksueel overdraagbare ziekten en galbulten.
Om olie te verkrijgen kun je de zaden het beste roosteren en dan fijnstampen of je koopt gewoon hier een flesje.
Bewaar de schilletjes van de zaden, deze kun je niet eten maar bevatten veel calcium en zijn een goede meststof.
Poeder van gemalen zaden kun je gebruiken om water te reinigen. Het verwijderd 90% van de bacteriën in vies water.
Moringa olie
Deze olie wordt geperst uit moringazaden en wordt vooral gebruikt voor de huid. Het is echter ook prima in te nemen. Moringazaden hebben de sterkste histamine verlagende werking. De olie is dus een goed middel om de mestcellen minder actief te maken. En heb je eczeem dan brengt de olie de huid tot rust en zal de eczeem sterk afnemen omdat je de mestcellen in de huid kalmeert. Voor inname neem je 3x daags 1 theelepel van de olie. Voor de huid is het een kwestie van dagelijks insmeren.
Je kunt in Nederland en Belgie moringa producten bestellen bij Moringa’s finest. Zij kweken in Zoetermeer zelf hun moringa op en bieden producten met een hoge kwaliteit. De producten die zij niet zelf produceren komen van een kweker in India waarbij de kwaliteit streng gecontroleerd wordt zodat je zeker weet dat je een goed product hebt.
Ga hier naar Moringa’s Finest.
Wil je weten of ik je kan helpen? Bel dan op ’s ochtends tussen 10 en 12 uur voor een gratis kennismakingsgesprek: 0613426644 of mail naar info@histamine-intolerantie.nl
15 juni start de inschrijving voor het Histamine Darmherstel Plan.
Vond je dit artikel nuttig? Deel het dan gerust.